3 Liceum Ogólnokształcące im. Cypriana Kamila Norwida w Rzeszowie

Projekt KIK/34
PROJEKT EDUKACYJNY KIK/34 PDF Drukuj Email
Wpisany przez administrator   
niedziela, 03 listopada 2013 18:12

 

Instytucja realizująca:

Instytucja współfinansująca:

 

Partnerzy:

 

 

AKTUALNOŚCI

 

Rajd pieszy 23.05.2015r. na Bukowe Berdo w Bieszczadach
Spotkanie z dietetykiem II
II edycja "Akcja - sałatki"

Test o zdrowym żywieniu
Akcja Woda
Żyj zdrowo wybierz owoc II edycja
Żyj zdrowo wybierz owoc
Cud sokoterapii

Spotkanie z dietetykiem

Akcja Sałatki
Rajd pieszy

 

O PROJEKCIE


PRACE UCZNIÓW PROMUJĄCE ZDROWE ŻYWIENIE

 

Gazetka "Woda"
Wybieram zdrowie
Lepiej zapobiegać niż leczyć
Woda
Zdrowe odżywianie - prezentacja
Zdrowe odżywianie
Zdrowe nawyki żywieniowe
Jeść aby żyć, czy żyć aby jeść?
Gazetka
Ulotka - cud sokoterapii

Bezpieczne odchudzanie - prezentacja
Zdrowy Tryb Życia - prezentacja
Zdrowy Styl Życia - prezentacja
Zdrowe odżywianie się
Szanuj zdrowie
Zdrowy Tryb Życia - prezentacja


EDUKACJA RODZICÓW


Posiłki rodzinne
Piramidy: żywienia, aktywności fizycznej

II śniadanie w szkole-ważny posiłek dla zdrowia dziecka

Inni winowajcy nadwagi- otyłości

Żywienie profilaktyczne dla każdego

5 x dziennie warzywa i owoce

Zasady pomagające rodzicom kształtować prawidłowe nawyki prozdrowotne dzieci

7 Produktów oczyszczających organizm z toksyn

 

 

LINKI DO STRON

 

 

 

 

 

AKTUALNOŚCI

 

Rajd pieszy 23.05.2015 r. na Bukowe Berdo w Bieszczadach


Wędrówkę na szczyt Bukowego Berda rozpoczęliśmy z leśnej osady Muczne, znanej z dawnego hotelu myśliwskiego Urzędu Rady Ministrów PRL. Początkowo poruszaliśmy się żółtym szlakiem, by po ponadgodzinnym marszu osiągnąć połoninę i  główny grzbiet Bukowego Berda. Tam weszliśmy na tzw. szlak graniczny znakowany na niebiesko, by po kilkunastu minutach osiągnąć pierwszy ze szczytów – Szołtynię (1201m n.p.m.). Widoki na Szeroki Wierch, Tarnicę i Krzemień otwierały się tylko przez krótkie momenty ze względu na dość duże w tym dniu zachmurzenie,  oczy jednak cieszyła świeża zieleń majowych połonin i ciekawa flora Bieszczadzkiego Parku Narodowego.  Wśród piaskowcowych wychodni skalnych przeszliśmy na drugą kulminację o wysokości 1238 m n.p.m. Po krótkim odpoczynku na pięknej połoninie udaliśmy się w drogę powrotną tą samą trasą. W drodze powrotnej przejechaliśmy obok niedawno utworzonej zagrody pokazowej żubrów.

 

 

 

 

 

do góry...

 

Spotkanie z dietetykiem II

 

 

W dniu 09.06.2015 r. uczniowie klas 1a, 1c, 1f uczestniczyli w spotkaniu z dietetykiem. Celem spotkania była poprawa świadomości uczniów i wyrobienie prawidłowych nawyków żywieniowych.

Tematyka spotkania dotyczyła m.in.:

zwrócenie uwagi na kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych (regularność żywienia, odpowiednie nawadnianie organizmu, jak powinny wyglądać : śniadanie, II śniadanie, podwieczorek i kolacja, czego powinniśmy unikać i dlaczego);

wpływ wody na właściwe funkcjonowanie młodych osób (norma dla dzieci i młodzieży);

zapotrzebowanie energetyczne osób w wieku 16-19 lat;

zapoznanie uczniów z czytaniem etykiet produktów spożywczych (na co zwracać uwagę, co to jest wartość energetyczna i odżywcza, GDA, termin przydatności do spożycia, data minimalnej trwałości);

zwrócenie uwagi na jakość jedzenia w wieku szkolnym (co powinni jeść, czego unikać);

pułapki żywieniowe( skład wody smakowej i napojów kolorowych, skład Fast- foodów);

prawdy i mity dotyczące właściwego odżywiania;

zwrócenie uwagi na najczęściej popełniane błędy żywieniowe;

określenie wskaźników pomocnych w ustaleniu masy i składu ciała (BMI, siatki centylowe, wskaźnik WHR., % zawartość tkanki tłuszczowej);

produkty pomocne w budowaniu masy mięśniowej;

podjęcie tematu odchudzania w młodym wieku (niebezpieczeństwa, zagrożenia konsekwencje);

zwrócenie uwagi na szkodliwość anabolików i przedstawienie produktów pomocnych

w budowaniu masy mięśniowej;

charakterystyka napojów energetycznych, ich skład, wpływ na zdrowie;

charakterystyka składników dodatkowych E… (podział na negatywne, neutralne).

 

 

 

 

 

do góry...



II EDYCJA „AKCJA - SAŁATKI”


02 czerwca 2015 r. w szkole  odbyła się II edycja „Akcji sałatkowej”. Akcja miała na celu promowanie zdrowego żywienia, wyrobienie prawidłowych nawyków żywieniowych u młodzieży i dorosłych.

 


 

 

 

 

 

 

 

 


Organizatorzy:
mgr Bożena Bartman, uczennice klasy 2f (Karina Makara, Justyna Ciuba, Edyta Sobczyk, Ola Hadło, Dominika Cholewa, Anita Dziak); 1f (Patrycja Kiebała, Małgorzata Pacześniak, Patrycja Malinowska, Natalia Rybak, Natalia Kawula, Klaudia Bury, Paulina Oczoś, Kinga Suda).

 

do góry...



TEST O ZDROWYM ŻYWIENIU

24 marca 2015 r. z okazji Dnia Wiosny został zorganizowany test o zdrowym żywieniu - w teście uczestniczyły klasy 1e, 2e.

 

 

 

Pobierz Test o zdrowym żywieniu--> tutaj

 

do góry...

 

Akcja Woda

PROMUJEMY ZDROWIE – DZIEŃ WODY

Światowy Dzień Wody, który przypada na 22 marca, to doskonała okazja, aby zgłębić temat bezbarwnej cieczy, którą przesiąknięty jest cały świat i jest niezbędna do życia. Kiedyś autor "Małego księcia" tak powiedział "wodo nie jesteś niezbędna do życia jesteś samym życiem".  W związku z powyższym w dniu 23 marca 2015 r. czerwonokrzyska młodzież wraz Samorządem Uczniowskim zorganizowała akcja pod hasłem:  PROMUJEMY ZDROWIE- DZIEŃ WODY. W ramach podjętej inicjatywy uczniowie 6 klas (1a, 1d, 2c, 2e, 3d oraz 3f) wzięli udział w spotkaniu, przygotowanym przez ucznia klasy 3f – Karola Pabiana, poświeconym  zagadnieniom związanym z wodą i skarbami, które kryje w sobie. Picie wody można nazwać sztuką – aby wykorzystać wszystkie jej zalety, trzeba umieć ją właściwie pić. Warto znać odpowiedź na podstawowe pytania: ile, kiedy i jak pić, żeby zapewnić sobie lepsze samopoczucie i dobrą kondycję fizyczną. Bez pożywienia człowiek jest w stanie przeżyć ponad tydzień, bez wody – zaledwie kilka dni. Prezentacja, którą przygotował uczeń miała na celu wzbudzenie w nas silniejszej, wewnętrznej motywacji do trwałych nawyków i zachowań ekologicznego stylu życia. W ramach akcji, aby zachęcić młodzież do picia wody uczniowie klasy 1a przygotowali plakaty, a ponadto czerwonokrzyska młodzież rozdała społeczności szkolnej ok. 500 sztuk butelek wody mineralnej (za zorganizowanie wody mineralnej serdeczne podziękowanie kierujemy pod adresem Pana mgr Roberta Gnidy).


 

 

 

 

 

do góry...

 

„ŻYJ ZDROWO-WYBIERZ OWOC - II EDYCJA”

W ramach promowania zdrowego stylu życia w środowisku szkolnym,
30 października 2014r. (czwartek) odbyła się II EDYCJA akcji pod hasłem:
„ŻYJ ZDROWO-WYBIERZ OWOC”.

 

 

 

 

 

do góry...

 



CUD SOKOTERAPII

 

11 grudnia 2013r. uczniowie klasy 1f Karina Makara i Dominik Hondz przeprowadzili akcję rozdawania ulotek „Cud sokoterapii”.


 

 

Akcja miała na celu zachęcić młodzież do picia soków ze świeżych owoców
i warzyw poprzez ukazanie ich pozytywnego wpływu na organizm.

 

do góry...

 

 

 

„ŻYJ ZDROWO-WYBIERZ OWOC”


W ramach promowania zdrowego stylu życia w środowisku szkolnym, 15 LISTOPADA 2013r. (piątek) uczniowie naszej szkoły zapraszają do udziału w akcji pod hasłem: „ŻYJ ZDROWO-WYBIERZ OWOC”

Oto prosta recepta na zdrowie:
WARZYWA + OWOCE + RUCH = JESTEŚ ZDRÓW!
JABŁKO jest symbolem polskiej jesieni. Owocem chyba najbardziej dostępnym wśród innych "darów natury". Czy docenianym?
OTO 9 POWODÓW, DLA KTÓRYCH WARTO JE JEŚĆ:
1.    Skutecznie walczą z cholesterolem
2.    Są eliksirem młodości
3.    Uwielbia je nasze serce
4.    Wspierają układ odpornościowy
5.    Poprawiają urodę
6.    Nie wywołują alergii
7.    Odżywiają mózg
8.    Dbają o nasze zęby
9.    Wybornie smakują
Jabłka to słuszna inwestycja we własne ZDROWIE. Dlatego nie zwlekaj,załóż ubranie w kolorze ulubionych owoców, przyjdź na przerwie na parter o godz.12.25 i sięgnij po zdrowie….
DARMOWE Antonówki, Koksy, Malinówki, Kosztele czekają na Ciebie.

 

FOTORELACJA


 

 

 

 

 

 

Organizatorzy:
mgr inż. Aneta Kwolczak, mgr inż. Dorota Pasoń,
mgr Henryka Szoblik, mgr Anna Słupek

do góry...

 

 

 

SPOTKANIE Z DIETETYKIEM

 


W dniu 21.05.2014r. uczniowie klas 1d, 1e, 1f uczestniczyli w spotkaniu z dietetykiem Panią Małgorzatą Knych. Celem spotkania była poprawa świadomości uczniów i wyrobienie prawidłowych nawyków żywieniowych.

 

 

Tematyka spotkania dotyczyła m.in.:
•    zwrócenie uwagi na kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych (regularność żywienia, odpowiednie nawadnianie organizmu, jak powinny wyglądać: śniadanie, II śniadanie, podwieczorek i kolacja, czego powinniśmy unikać i dlaczego);
•    wpływ wody na właściwe funkcjonowanie młodych osób (norma dla dzieci i młodzieży);
•     zapotrzebowanie energetyczne osób w wieku 16-19 lat;
•    zapoznanie uczniów z czytaniem etykiet produktów spożywczych (na co zwracać uwagę, co to jest wartość energetyczna i odżywcza, GDA, termin przydatności do spożycia, data minimalnej trwałości);
•    zwrócenie uwagi na jakość jedzenia w wieku szkolnym (co powinni jeść, czego unikać);
•    pułapki żywieniowe( skład wody smakowej i napojów kolorowych, skład Fast- foodów);
•    prawdy i mity dotyczące właściwego odżywiania;
•    zwrócenie uwagi na najczęściej popełniane błędy żywieniowe;
•    określenie wskaźników pomocnych w ustaleniu masy i składu ciała (BMI, siatki centylowe, wskaźnik WHR., % zawartość tkanki tłuszczowej);
•    produkty pomocne w budowaniu masy mięśniowej;
•    podjęcie tematu odchudzania w młodym wieku (niebezpieczeństwa, zagrożenia konsekwencje);
•    zwrócenie uwagi na szkodliwość anabolików i przedstawienie produktów pomocnych w budowaniu masy mięśniowej.

 

 

 

 

do góry...

 

 

AKCJA SAŁATKI

 

 

 

22 maja 2014r. w szkole  odbyła się „Akcja sałatkowa”. Uczniowie i nauczycieli w czasie długiej przerwy mogli skosztować wiosennych sałatek warzywno - owocowych.
Akcja miała na celu promowanie zdrowego żywienia, wyrobienie prawidłowych nawyków żywieniowych u młodzieży i dorosłych.
Organizatorzy:
mgr Bożena Bartman, uczennice klasy 1f: Karina Makara, Michalina Kliś, Justyna Ciuba, Kinga Wilk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

do góry...

 

 

RAJD PIESZY


Celem promocji zdrowego stylu życia i zachęcenia młodzieży do dodatkowej aktywności ruchowej 16.04.2014r. uczniowie naszej szkoły pod opieką pani Małgorzaty Wiech, Bożeny Bartman, Pana Łukasza Jakubowicza uczestniczyli w wiosennym rajdzie pieszym, którego trasa wiodła przez Muczne (Zagroda Żubrów), Torfowisko Wysokie w Tarnawie Wyżnej, Bezmiechową. Rajd dodatkowo uatrakcyjniła pomoc Pana Andrzeja Luksa Specjalisty ds. Leśnych Kompleksów Promocyjnych z Nadleśnictwa Stuposiany, którego ciekawie prowadzona, interesująca opowieść o niecodziennych zakątkach Bieszczad pogłębiła naszą wiedzę i wzbogaciła o kolejne doświadczenia. Mimo nienajlepszych warunków pogodowych uczestnikom rajdu dopisywał bardzo dobry humor, panowała miła atmosfera - wszyscy pokonali trasę z uśmiechem na twarzy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

do góry...

 




 

 

PROJEKT EDUKACYJNY KIK/34



Instytut Żywności i Żywienia dzięki wsparciu organizacji Swiss Contribution realizuje w Polsce globalną strategię Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dotyczącą propagowania zdrowego stylu życia i zapobiegania otyłości.

Od roku szkolnego 2013/2014 III LO w Rzeszowie przystąpiło do projektu edukacyjnego KIK/34 w ramach Szwajcarsko- Polskiego Programu Współpracy pod tytułem: Zapobieganie nadwadze i otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej”.
W latach 2013/2014 i 2014/2015 przewidziana jest realizacji zadania 2 projektu „Edukacja i wdrażanie zasad prawidłowego żywienia i aktywności fizycznej w przedszkolach, szkołach: podstawowych, gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych oraz ocena wpływu tej edukacji na sposób żywienia, stan odżywienia i poziom wiedzy dzieci i młodzieży.”
W Polsce średnia długość życia ciągle odbiega od średniej w Unii Europejskiej. To nie kwestia klimatu, szczęścia, ani genów. To głównie problem niewłaściwego odżywiania, złych nawyków i braku aktywności fizycznej.


CELE PROJEKTU


Podstawowym celem Projektu KIK/34, realizowanego w latach 2011-2017 na terenie całego kraju, jest promocja zdrowego stylu życia, w tym zapobieganie otyłości i nadwadze oraz innym chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie prozdrowotnej zmiany żywienia i zwiększenia poziomu aktywności fizycznej.
Głównym realizatorem Projektu jest Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, a partnerami: Akademia Wychowania Fizycznego w Warszawie, Instytut Pomnik- Centrum Zdrowia Dziecka, Polskie Towarzystwo Dietetyki. Projekt ten, współfinansowany przez Rząd Szwajcarii, to jedno z pierwszych przedsięwzięć tego typu realizowanych w Polsce, jest także objęty patronatem Minister Edukacji Narodowej Pani Krystyny Szumilas.

Placówka, która pomyślnie wdroży program zgodnie z opracowanymi kryteriami, otrzyma Certyfikat Szkoły Przyjaznej Żywieniu i Aktywności Fizycznej.

do góry...

 

 

Gazetka "Woda"


do góry...

 

Wybieram zdrowie


Prezentacja Anety Anyszek i Barbary Kutyła z klasy 1e, zobacz --> tutaj


do góry...

 

Lepiej zapobiegać niż leczyć


Prezentacja Katarzyny Krzaczkowskiej z klasy 1d, zobacz --> tutaj

 

do góry...

 

Woda

Woda w organizmie pełni wiele ważnych funkcji. Jest podstawowym składnikiem budulcowym organizmu, występuje we wszystkich tkankach, narządach i płynach ustrojowych. W środowisku wodnym zachodzi większość procesów metabolicznych. Woda bierze udział w transporcie tlenu, składników odżywczych i innych czynnych biologicznie związków. Umożliwia też usuwanie produktów przemiany materii. Woda jest niezbędna w procesie trawienia i wchłaniania pokarmów.

Artykuł Justyny Marek z klasy 2d --> czytaj

 

 

do góry...

 

Zdrowe odżywianie
prezentacja Ewy Węglowskiej i Wiktorii Wyskiel z klasy 2D

do góry...

 

 

Zdrowe odżywianie

W jedzeniu nie chodzi tylko o to, byśmy się najedli do syta albo ponad miarę, ale przede wszystkim chodzi o to, by jedzenie przynosiło nam zdrowie. Jedzmy dla zdrowia!

Nasyćmy nasze ciało energią, składnikami odżywczymi, inaczej mówiąc dajmy mu to, czego potrzebuje. Dlatego tak ważne jest świadome odżywianie, czyli wiedza co, kiedy i ile jeść, by być zdrowym. Ważne jest, byśmy siebie rozpoznali – jakie mamy potrzeby, jakie warunki genetyczne, a jakie np. predyspozycje związane z grupą krwi.

Więcej... Praca Aleksandry Jagodzińskiej z klasy 1F

 

do góry...

 

 

Zdrowe nawyki żywieniowe

 

Wiktoria Szetela klasa 1F

 

do góry...

 

 

 




Jeść aby żyć, czy żyć aby jeść?


Oczywiście, jak każdy z nas wie zdrowe żywienie i ruch to podstawa dobrego samopoczucia oraz prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ale czy w dzisiejszych czasach łatwo jest Nam dbać o zdrowie? Prawdopodobnie odpowiedź brzmi nie, ale może warto zastanowić się nad kilkoma ważnymi zasadami, który KAŻDY w swoim życiu powinien przestrzegać i wprowadzić je do własnego życia?
Najpierw warto wspomnieć co tak naprawdę daje nam podstawę zdrowego trybu życia? Oczywiście jest to odżywianie i ruch fizyczny.

Zajmijmy się początkowo żywieniem.  Wiemy, że prawidłowe odżywianie powinno dostarczyć nam odpowiednich ilości składników pokarmowych
i energii, które są konieczne do zapewnienia optymalnego rozwoju i tempa naszego wzrostu. Prawidłowo zestawiona dieta jest gwarancją optymalnego przyrostu masy i wysokości ciała, co zapewnia sprawność umysłową
i fizyczną oraz ogólny dobry  stan zdrowia.
W utrzymaniu zdrowego trybu życia pomóc nam może Piramida zdrowego żywienia, przedstawiona poniżej:

 


Piramida zdrowego żywienia dla dzieci i młodzieży w wieku szkolnym


Co jest w niej najważniejsze? Jak widać ruch, dalej produkty zbożowe, potem warzywa i owoce, następnie produkty mleczne a na końcu mięso i zamienniki białkowe. Układ piramidy wskazuje wzajemne proporcje między produktami w całodziennej diecie. Tak skomponowany jadłospis zapewni odpowiednie ilości i proporcje składników odżywczych. Czy to trudne? Nie, wystarczy pamiętać co warto jeść, a co jednak nie. 

Oprócz piramidy w utrzymaniu zdrowego życia pomóc nam może
10 podstawowych zasad zdrowego żywienia:

Po pierwsze! Jedz codziennie różne produkty z każdej grupy składników odżywczych – czyli różnorodność spożywanych produktów :
•    Białek, które są źródłem aminokwasów potrzebnych do budowy
i odbudowy tkanek organizmu, oraz syntezy enzymów i hormonów, niezbędnych w rozwoju fizycznym i psychicznym.
•    Tłuszczy, będących źródłem energii, a także elementem budulcowym. Są też źródłem niezbędnych kwasów tłuszczowych.
•    Węglowodanów, które są głównych substratem energetycznym, dostarczających naszemu organizmowi glukozy potrzebnej do prawidłowej pracy mózgu i innych tkanek.
•    Witaminy i składniki mineralne, wpływające na odporność naszego organizmu oraz zapobiegające chorobom naszego organizmu ( m.in. wady wzroku, próchnica zębów, choroby związane z układem krwionośnym).


Po drugie! Bądź codziennie aktywny fizycznie – ruch korzystnie wpływa na sprawność i prawidłową sylwetkę.  Pamiętaj RUCH TO ZDROWIE!

Po trzecie! Źródłem energii w Twojej diecie powinny być głównie produkty znajdujące się w podstawie piramidy, czyli jak wiemy produkty zbożowe. Prawidłowo zaplanowany jadłospis codzienny powinien zawierać co najmniej 5 porcji tych produktów, będących przede wszystkim głównym źródłem energii dla naszego organizmu.

Po czwarte! Spożywaj codziennie przynajmniej 3-4 porcje mleka lub produktów mlecznych, takich jak jogurty, kefiry, maślanka, sery, produkty te są bowiem najważniejszych źródłem wapnia w diecie, niezbędnym do budowy kości i zębów.

Po piąte! Jedz codziennie 2 porcje produktów z grupy- mięso, ryby, jaja. Uwzględniaj też nasiona roślin strączkowych.  Są one źródłem pełnowartościowego białka, żelaza, cynku oraz witamin.

Po szóste! Każdy posiłek powinien zawierać warzywa lub owoce. Są głównym źródłem witamin oraz błonnika pokarmowego regulującego pracę przewodu pokarmowego.

Po siódme! Ograniczaj spożycie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych.

Po ósme! Ograniczaj spożycie cukrów, słodyczy, słodkich napojów. Należy je ograniczać, gdyż cukier nie dostarcza żadnych witamin i składników odżywczych, a jedynie puste kalorie.

Po dziewiąte! Ograniczaj spożywanie słonych produktów.

Po dziesiąte! Pij codziennie odpowiednią ilość wody.



Każdy z nas już wie jak powinno wyglądać nasza dieta, ale czy stosujemy te zasady w swoim życiu? Badania wykazują, że w szczególności dzieci i młodzież nie dba o swoje odżywianie.

Najczęściej popełnianymi błędami w żywieniu młodych ludzi jest:

•    Nadmierne lub niedostateczne spożycie energii
•    Nadmierne spożycie tłuszczów
•    Wysokie spożycie cukru
•    Niedostateczne spożycie wapnia i witaminy
•    Nadmierne spożycie sodu
•    Brak śniadań
•    Brak drugiego śniadania
•    Brak kolacji
•    Niewłaściwe przekąski
•    Małe urozmaicenie jadłospisów uczniów

Pamiętajmy, że takie błędy w żywieniu mogą być przyczyną nie tylko otyłości, ale także bardzo poważnych chorób: choroby układu krążenia, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca.
Wiemy już, że prawidłowa dieta to podstawa zdrowego trybu życia, a co
z aktywnością fizyczną? To też ważny element!

Pamiętajmy aby wypoczywać, nie siedząc przed ekranem telewizora czy komputera, tylko aby wypoczywać np. jeżdżąc na rowerze, spacerując, czy jeżdżąc na nartach. Wystarczy pół godziny dziennie a uwierz, że poczujesz się o wiele lepiej!

Podsumowując, pełnowartościowe żywienie i sport wystarczy, aby czuć się zdrowo. Wystarczy jedynie trochę silnej woli, aby zrezygnować 
z niewłaściwych posiłków i zadbać o samego siebie.

Dbajmy o zdrowie nie dlatego, że jest ważne, ale dlatego że bez niego wszystko inne jest nieważne!



Kamila Nowak, Dominika Piękoś - klasa 2g




Źródła informacji:
1.    „Szkoła i przedszkole przyjazne żywieniu i aktywności fizycznej” Poradnik dla nauczycieli. Red. naukowa: prof. dr hab. n. biol. Jadwiga Charzewska, dr inż. Katarzyna Wolnicka. Warszawa, 2013.
2.    http://www.apetyt-na-zdrowie.pl/aktualnosci/10zasad-odzywianie.html
3.    http://portal.abczdrowie.pl/jak-zdrowo-sie-odzywiac
4.    http://www.izz.waw.pl/pl/?option=com_content&view=article&id=7
5.    http://dieta.mp.pl/zasady/show.html?id=63609
6.    http://www.wiemcowybieram.pl/porady_zywieniowe.html

do góry...

 

 

 

 

Gazetka

 

 

 

Gazetkę wykonali uczniowie:


klasa 2 f:
Dominika Słupek, Patrycja Kozioł, Sylwia Pałka, Michał Sawa


klasa 1 d:
Aleksandra Paździor, Beata Homa, Kamila Ozga, Ewelina Porzuczek

SK Caritas

 

do góry...

 

 

 


AUTORZY ULOTKI:
Karina Makara, Dominik Hondz klasa 1f

 

 

do góry...

 

 

 

 

RACJONALNE ODCHUDZANIE - prezentacja Dominiki Słupek


 

 

 

do góry...

 

 

 

 

 

ZDROWY TRYB ŻYCIA - prezentacja Kariny Makary


 

 

 

 

do góry...

 

 

 

 

ZDROWY STYL ŻYCIA - prezentacja Mikołaja Kantorowskiego


 

 

 

 

do góry...

 

 

 


Zdrowe odżywianie się - prezentacja Aleksandry Sowy

 

 

do góry...

 

 

Szanuj zdrowie - prezentacja Darii Sopaty

 

 

 

do góry...

 

 

 

ZDROWY TRYB ŻYCIA  prezentacja: Joanna Siwy, Paweł Murias

 

do góry...

EDUKACJA DLA RODZICÓW

 

 

POSIŁKI RODZINNE I AKTYWNOŚC FIZYCZNA

 

Spożywanie posiłków razem z rodzina powinno być dla dzieci przyjemnością oraz momentem pozytywnych przeżyć kulinarnych. Podczas przygotowywania posiłku powinniśmy brać pod uwagę wiele elementów, przede wszystkim wartość odżywczą, ale także: apetyczny wygląd, czas przyrządzania potrawy, preferencje żywieniowe dziecka.

Urozmaicenie

Bardzo ważne jest urozmaicenie diety. Od najmłodszych lat należy przyzwyczajać dziecko do dużego wyboru produktów spożywczych oraz do różnych smaków i kolorów potraw. Rodziców nie powinien zachęcać fakt, że dziecko nie chce jeść danej potrawy. Czasami wystarczy zmienić formę jej podania, kolorystykę czy sposób przyrządzenia, aby zachęcić dziecko do spróbowania. Ważne jest kształtowanie wyobraźni żywieniowej dziecka, zachęcenie go do wspólnego gotowania i tworzenia prostych, a czasem bardziej skomplikowanych dań.

Regularność

Racjonalne żywienie powinno uwzględniać optymalnie 5 posiłków w ciągu dnia. Organizm wymaga regularnego dostarczania energii, by móc ją wydatkować przez cały dzień. Uczeń przed wyjściem z domu powinien zjeść śniadanie. Rodzice, którzy nie spożywają śniadania, dają znak dziecku, że posiłek ten można pominąć. Dotyczy to zwłaszcza dzieci starszych i młodzieży chętnie opuszczających pierwszy posiłek. Regularne spożywanie posiłków zapewniają posiłki jedzone w szkole: II śniadanie oraz obiad, który dziecko powinno spożywać jeszcze w szkole lub w domu tuż po przyjściu ze szkoły.

Kolacja jest także ważnym posiłkiem, nie powinna jednak być spożywana zbyt późno- najlepiej 2-3 godziny przed snem.

 

Wspólne posiłki

Następnym elementem kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych jest spożywanie wspólnych, rodzinnych posiłków. Jest to okazja do pokazania dziecku własnych wyborów żywieniowych, sposobu konsumpcji, zachowania przy stole, które będą potem powielane przez dzieci. Oprócz aspektu zdrowotnego wspólne posiłki rodzinne wpływają pozytywnie na relacje między członkami rodziny. Dzieci chętnie uczestniczą w takich posiłkach, ponieważ dają poczucie przynależności i pogłębiają więź emocjonalną z rodziną. Należy przy tym pamiętać o zachowaniu spokojnej atmosfery przy spożywaniu posiłków. Pośpiech nie sprzyja bowiem kształtowaniu zdrowych nawyków żywieniowych.

Wybór produktów spożywczych

Ważnym elementem racjonalnej diety jest prawidłowy wybór produktów spożywczych. Urozmaicony ich dobór, zwracanie uwagi na świadome wybory podczas zakupów, czytanie etykiet na opakowaniach produktów spożywczych to ważne elementy edukacji żywieniowej dziecka. Najczęstsze błędy  popełniane przez rodziców to gromadzenie dłużej ilości słodyczy oraz kupowanie dużej ilości słodkich napojów. Dziecko, którego rodzice kupują, a następnie spożywają słodycze, słodkie napoje i dania typu Fast food, będzie powielać te wybory żywieniowe. Dostępność w domu tego typu produktów powoduje, że dzieci więcej ich jedzą.

Dziecko powinno mieć świadomość negatywnego wpływu określonych produktów na swoje zdrowie. Słodycze nie powinny być zabronione, ale ich spożycie należy znacznie ograniczyć.

Aktywność fizyczna

Prawidłowy styl życia to także codzienna aktywność fizyczna. Rodzice powinni umożliwiać dziecku ruch, także na świeżym powietrzu. Gdy pokazują dziecku różne formy aktywności fizycznej, dają przykład, jak można przyjemnie i pożytecznie spędzić czas wolny. Wspólne zaś aktywne spędzanie czasu jest znakomitą formą profilaktyki prozdrowotnej. Brak jednak aktywności fizycznej ze strony rodziców, spędzanie zbyt dużo czasu przed telewizorem i komputerem, niezachęcanie do wspólnego spaceru, zabawy, czy ćwiczeń – to główne powody rezygnacji dziecka z aktywności fizycznej. Kiedy rodzice stosują na co dzień zasady prawidłowego  żywienia i starają się też być aktywni fizycznie, dziecko łatwiej wówczas przejmuje te nawyki i je akceptuje.

 

 

 

 

 

do góry...

 

 

II ŚNIADANIE W SZKOLE- WAŻNY POSIŁEK DLA ZDROWIA DZIECKA


I śniadanie jest ważnym posiłkiem w ciągu dnia i powinno być spożyte prze dziecko przed wyjściem z domu.


II śniadanie dostarcza energii i składników odżywczych organizmowi podejmującemu szereg wyzwań w ciągu dnia w szkole, w której uczeń przebywa kilka godzin dziennie, a w przypadku dojazdów- czas ten jest wydłużony.

 


ROLA II ŚNIADANIA

  • Dostarczenie organizmowi potrzebnej energii i składników pokarmowych.
  • Wpływ na lepszą koncentrację, zapamiętywanie, zdolność uczenia, lepsze wyniki w nauce, rozwój intelektualny. Uczniowie, którzy nie spożywają II śniadań, osiągają gorsze wyniki

w przedmiotach wymagających skupienia (matematyka, geografia itp.), częściej skarżą się na bóle głowy, złe samopoczucie, rozdrażnienie i konflikty rówieśników.

  • Wpływa na siłę fizyczną, dobre samopoczucie.
  • Kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych.

 


II ŚNIADANIE POWINNO ZAWIERAĆ
Pieczywo pełnoziarniste- to podstawa, najlepiej podawać pieczywo razowe, graham, pumpernikiel- spożywanie pieczywa z grubego przemiału wpływa na regulowanie pracy przewodu pokarmowego, zapewnia odpowiednią podaż energii, białka, witamin z grupy B, magnezy, cynku i błonnika pokarmowego.


Mleko i produkty mleczne- najlepsze źródło wapnia, którego niedostateczna podaż nie sprzyja osiągnięciu prawidłowej masy kostnej w czasie wzrostu i rozwoju dziecka. Najlepszym dodatkiem do II śniadań jest ser biały, plasterek żółtego sera, jogurt bądź kefir.


Produkty białkowe- preferowane: chuda wędlina, pieczone mięso.


Owoce i warzywa- dobrym dodatkiem na kanapki będzie sałata, cykoria, plasterki pomidora czy kawałki papryki. Można podawać sałatkę lub surówkę, najlepiej z dodatkiem oleju roślinnego lub oliwy z oliwek. Warto dołączyć owoc sezonowy lub sok owocowy bądź warzywny.


Napoje- najlepszymi napojami uzupełniającymi II śniadanie są: woda mineralna, herbatki owocowe, soki owocowe i warzywne oraz napoje mleczne.



Pamiętaj: dzieci/młodzież preferują słodycze i inne przekąski typu chipsy, słodkie napoje gazowane, choć nie są świadome, jakie to może mieć skutki dla ich organizmu. Produkty te tłumią uczucie głodu, ale nie dostarczają orgazmowi odpowiedniej ilości składników odżywczych witamin i minerałów. Słodkie napoje gazowane wypierają spożycie korzystnych, dla zdrowia soków czy napojów mlecznych (mleko, kefiry, jogurty), powodując tym samym mniejsze spożycie m.in. wapnia czy witaminy C. Mają one ponadto duże ilości kalorii i niską wartość odżywczą.

 

do góry...

 

INNI WINOWAJCY NADWAGI - OTYŁOŚCI TO:


•    zaburzenia psychoemocjonalne: stres, depresja, nerwica, występuje niepohamowany głód związany ze stresem, złością, napięciem emocjonalnym: jedzenie kompensuje przykre sytuacje, poprawia humor ...;
•    niektóre leki: przeciwdepresyjne, kortykosteroidy, środki przeciwpłytkowe, przeciwpadaczkowe, betaadrenolityki i insulina itp.;
•    czynniki biologiczne: wszystkie postacie cukrzycy, choroby tarczycy, schorzenia i zaburzenia hormonalne, okres dojrzewania, okres przekwitania…;
•    czynniki genetyczne;
•    zbyt mało ruchu: większość czasu spędzana w pozycji siedzącej (szkoła, praca, przed telewizorem, komputerem itp.);
•    częste „podjadanie” produktów o małej wartości zdrowotnej, ale bogatych w cukier, tłuszcze (jedzenie typu „fast food”, chipsy, cukierki, czekoladki, ciastka itp.);
•    złe wzorce żywieniowe: obfite posiłki z dużą ilością produktów mięsnych (kiełbasa, szynka, boczek, zawiesiste sosy itp.); mało surówek, sałatek, owoców; za to desery i drugie śniadania to „bomba kaloryczna”: drożdżówki, ciasta, lody itp.;
•    wypoczynek po posiłku;
•    nadmierne korzystanie z dobrodziejstw cywilizacji (samochody, windy, ruchome schody itp.);
•    unikanie jakiegokolwiek wysiłku fizycznego, rekreacyjnego uprawiania sportu (rower, basen, wycieczki, spacery itp.);
•    okolicznościowe opychanie się smakołykami.


PAMIĘTAJ: Do powstawania nadwagi, otyłości może prowadzić wiele przyczyn, ale jednym z głównych jest nieprawidłowy tryb życia oraz złe nawyki!!!

 

 

do góry...

 

 

 

 

 

ŻYWIENIE PROFILAKTYCZNE DLA KAŻDEGO


1. Bezpieczeństwo dla zdrowia w różnorodności spożywanych produktów.

Znanych jest co najmniej 40 składników, które człowiek powinien przyjmować
z pożywieniem. Zabezpieczenie pokrycia potrzeb jest tym lepsze, im większa jest rozmaitość produktów spożywanych w ciągu dnia.

2. Utrzymanie należnej masy ciała chroni przed chorobami przemiany materii.
Otyłość jest czynnikiem usposabiającym do miażdżycy, nadciśnienia, cukrzycy, kamicy żółciowej i niektórych nowotworów. Redukcja nadwagi powoduje spadek poziomu cholesterolu we krwi i ułatwia leczenie cukrzycy.


3. Ciemne pieczywo bogatsze w witaminy, składniki mineralne i błonnik niż chleb biały.
Codzienne spożywanie ciemnego pieczywa zapobiega zaparciom oraz rakowi jelita grubego,
a także ułatwia utrzymanie należnej masy ciała.


4. Dwie szklanki chudego mleka dziennie zapewniają człowiekowi dorosłemu wystarczającą ilość wapnia. Dzieci i młodzież powinny spożywać więcej.
Wapń jest podstawowym składnikiem kości. Wysokie jego spożycie w okresie wzrostu ciał,
a więc przez dzieci i młodzież, zapewnia mocną budowę kości i zębów w wieku późniejszym. Sądzi się, że częstsze występowanie zrzeszotnienia kości (osteoporozy) u ludzi starszych pozostaje m.in. w związku ze zbyt niskim spożyciem wapnia w młodości. Ludziom przestrzegającym zasad profilaktyki miażdżycy zalecamy mleko chude, a nawet odtłuszczone, w którym zawartość białka, wapnia i witaminy B2 jest taka sama jak w mleku tłustym.


5. Ryby zdrowszym źródłem białka niż mięso.

Spożywanie ryb co najmniej 2 razy w tygodniu należy do zasad profilaktyki wieńcowej. Nasiona roślin strączkowych, będące również dobrym źródłem białka, mają także znaczenie w profilaktyce miażdżycy. Należy ograniczyć spożycie tłustego mięsa.

6. Dużo warzyw i owoców zabezpiecza organizm w wystarczającą ilość witamin, składników mineralnych oraz błonnika.
Witaminy zawarte w warzywach i owocach wykazują właściwości przeciwmiażdżycowe
i przeciwnowotworowe. Potas obniża ciśnienie krwi. Błonnik warzyw i owoców zapobiega zaparciom i rakowi jelita grubego, obniża poziom cholesterolu we krwi. Duże spożycie warzyw ułatwia utrzymanie należnej masy ciała.


7. Ograniczenie spożycia tłuszczów zwierzęcych i produktów obfitujących w cholesterol nieodzownym warunkiem profilaktyki zawału serca.

Tłuszcze zwierzęce podnoszą poziom cholesterolu we krwi i zwiększają krzepliwość krwi. Produkty obfitujące w cholesterol (przede wszystkim podroby i jaja) również podnoszą stężenie cholesterolu. Tłuszcze zwierzęce można częściowo zastąpić olejami roślinnymi.

8. Unikanie słodyczy chroni przed próchnicą i ułatwia utrzymanie należnej masy ciała.

Cukier nie dostarcza żadnych niezbędnych składników odżywczych, a jako bogate źródło energii wypiera z żywienia produkty zawierające te składniki.

9. Mniej soli- mniejsze zagrożenie nadciśnienia.
Sól podnosi ciśnienie krwi u wielu ludzi. Ograniczać spożycie soli powinny w szczególności osoby z rodzin, w których występuje nadciśnienie. Wysokie spożycie soli sprzyja również powstawaniu raka żołądka. Najlepiej usunąć solniczkę ze stołu, a także zmniejszyć ilość soli stosowaną w kuchni.


10. Alkohol wrogiem zdrowia.
W zdrowym żywieniu nie ma miejsca na alkohol. Jest on bogatym źródłem energii i nie zawiera składników odżywczych. Powoduje marskość wątroby, sprzyja powstawaniu raka przełyku, odbytnicy, a razem z paleniem papierosów również raka jamy ustnej.

do góry...

 

 

 

5 X DZIENNIE WARZYWA I OWOCE


Dla  zachowania dobrego zdrowia, proponujemy codziennie spożywać 5 porcji warzyw i owoców.
W ten sposób zachowasz dobrą kondycję oraz zabezpieczysz się przed chorobą. Warzywa i owoce stanowią niezastąpione źródło aminokwasów, związków mineralnych, witamin i substancji  chroniących przez zachorowaniem na raka.
Zawarte w warzywach i owocach witaminy (zwłaszcza E i C, beta- karoten) mają działania profilaktyczne. Bardzo ważne dla zdrowia są tzw. warzywa żółto- zielone. Pod tą nazwą kryją się rośliny zawierające co najmniej 0,6 mg karotenu w 100 g części jadalnych, a więc marchew, zielona pietruszka, sałata, papryka, szpinak, dynia. W owocach i warzywach zawarte są mikroelementy niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania i rozwoju organizmu. Szczególnie istotne w profilaktyce chorób nowotworowych są magnez, selen i żelaza.
WARZYWA I OWOCE POWINNY SIĘ STAĆ PODSTAWĄ TWOJEGO ODŻYWIANIA I TWOJEGO DZIECKA!!!

 

do góry...

 

 

 

 

 

ZASADY POMAGAJĄCE RODZICOM KSZTAŁTOWAĆ PRAWIDŁOWE NAWYKI PROZDROWOTNE DZIECI



- Dawaj dobry przykład dziecku, sam stosuj zasady zdrowego żywienia i bądź aktywny fizycznie;
- Dbaj o różnorodność spożywanych produktów;
- Przygotowuj atrakcyjne kolorystycznie potrawy, dbaj o estetykę podawanych posiłków- jest do bardzo istotne od najmłodszych lat dziecka;
- Spożywaj śniadanie przed wyjściem z domu;
- Przygotowuj dla siebie i dziecka do przegryzania zamiast słodyczy- kolorowy talerz obranych
i pokrojonych warzyw i owoców od razu do spożycia;
- Gotuj razem z dzieckiem, zachęcaj je do wspólnego  przygotowywania posiłków;
- Staraj się przynajmniej jeden posiłek  dziennie spożywca wspólnie z rodziną;
- Zachęcaj dziecko do poznawania nowych smaków- monotonia nie sprzyja prawidłowemu żywieniu;
- Stosuj zioła zamiast soli. Zabierz solniczkę ze stołu i nie dosalaj przy dziecku swoich potraw;
- Zachęcaj dziecko do wspólnej aktywności fizycznej. Nie siedź w fotelu, tylko idź z dzieckiem na spacer, lub wybierz sie na wycieczkę rowerową;
- Zorganizuj wspólne zakupy. Możesz zaangażować dziecko w poszukiwanie produktów
z oznaczeniami „o obniżonej zawartości soli” lub „bez dodatku soli” i wytłumaczyć dlaczego jest to tak ważne;
- Zachęcaj dziecko do wspólnego przygotowywania posiłków. Razem dobierajcie ulubione zioła
i przyprawy. Każdy może doprawić swoje danie według własnego gustu i uznania;
- Korzystaj z różnych form edukacji rodziców w szkole, bierz aktywny udział w działaniach szkoły na rzecz prozdrowotnego stylu życia. Twój udział w imprezach szkolnych jest prostym sygnałem dla dziecka, że wspierasz je w poznawaniu  różnych form aktywności prozdrowotnej;
- Nie nagradzaj dziecka słodyczami;
- Nie kupuj dłużej ilości słodyczy, słonych przekąsek, słodkich napojów. Dostępność tych produktów sprzyja ich spożywaniu;
- Rozmawiaj z dzieckiem o problemach wynikających z nieprawidłowego odżywiania i braku aktywności fizycznej, otaczający świat nie zawsze propaguje zdrowy styl życia.

 

do góry...

 

 


7 Produktów oczyszczających organizm z toksyn


Diety, detoks i oczyszczające głodówki biją rekordy popularności wśród młodych ludzi. Mało kto zadaje sobie pytanie, czy są skuteczne, bezpieczne i czy
w ogóle mają sens. Dietetycy są zdania, że detoksykacyjne działanie nerek i wątroby są wystarczające i nie ma potrzeby sięgać po dodatkowe metody. Najlepsze, co możemy zrobić, to postawić na zdrowe odżywianie. Warto również uwzględnić
w diecie produkty, które wspomagają oczyszczające działanie tych narządów. Poznajcie siedem najskuteczniejszych:


1. Awokado
To jedno z najlepszych źródeł witamin i minerałów. Chroni mózg, serce, przeciwdziała nadciśnieniu, przyspiesza przemianę materii i rewelacyjnie oczyszcza organizm z toksyn. Detoksykacyjne właściwości owoc zawdzięcza obecności glutationu, który neutralizuje wolne rodniki i oczyszcza ciało z pestycydów. Glutation nazywa się często królem przeciwutleniaczy.

2. Żurawina
Małe mięsiste owoce znane są głównie ze swoich antybakteryjnych
i przeciwzapalnych właściwości, wykorzystywanych w leczeniu infekcji dróg moczowych. Nie każdy wie, że spożywanie żurawiny wzmacnia zęby, dziąsła, chroni przed wrzodami oraz przyspiesza odtruwanie i ułatwia pozbycie się zalegających szkodliwych złogów. Oczyszczające właściwości żurawina zawdzięcza obecności antyoksydantow.

3. Cytryna
W soku z cytryny znajdują się silne przeciwutleniacze. Aby wspomóc proces oczyszczania organizmu, zaleca się co rano wypicie szklanki wody z cytryną. Zabieg ten wpłynie również korzystnie na przemianę materii.

4. Kapusta
To prawdziwe bogactwo witamin i minerałów – kapusta to dobre źródło fosforu, manganu, miedzi, wapnia, żelaza, witamin A, C, E, z grupy B i siarki, która pomaga pozbyć się z organizmu wszelkich zanieczyszczeń, toksyn i ubocznych produktów przemiany materii. Aby wspomóc proces detoksykacji, dietetycy zalecają picie soku z kiszonej kapusty (najlepiej rano na czczo i po kolacji).


5. Brokuły
Podobnie jak kapusta, zawierają spore ilości siarki, wspomagającej odtruwające czynności wątroby. Dietę bogata w brokuły zaleca się również w celu oczyszczenia naczyń ze złogów tłuszczu i cholesterolu.

6. Czosnek
To kolejne doskonałe źródło siarki , po kapuście i brokułach, i jeden z najsilniejszych produktów o właściwościach odtruwających. Wspiera produkcje enzymów trawiennych w wątrobie i bierze udział w produkcji glutationu.

7. Grapefruity
Grapefruit nie tylko świetnie oczyszcza z toksyn, ale również wspomaga proces trawienia i przemianę materii. Zaleca się spożywanie świeżych owoców.


do góry...


 

 

 

LINKI DO STRON

Oficjalna strona:
http://kik34podkarpacie.wix.com/projekt

Fan Page - Facebook:
https://www.facebook.com/kik34podkarpacie

Twitter:
https://twitter.com/projektkik34

Youtube:
http://www.youtube.com/channel/UCwqBv0T3F9wQsxCF6IG4OAQ/about?view_as=public

 

http://www.zachowajrownowage.pl/

 

 

do góry...

Szkolny koordynator projektu mgr Bożena Bartman

 

Poprawiony: niedziela, 14 czerwca 2015 15:32